Peterhof Sarayı ve Bahçesi
Petergof aslında bir parklar müzesidir.Ve Petergof sarayını çevreleyen alt ve üst bahçe dışında etrafta finlandiya körfesizini gören bir çok park bulunmaktadır. TStrelna ve Aleksandria parkı bunlardan bir kaçıdır.Eğerki vaktiniz varsa en azından Petergof bahçesinin doğu tarafında bulunan Aleksandria parkını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 115 metre karelik devase parkın tasarımı daha bir klasik ve doğa ile iç içedir. Yinede parkın içine serpiştirilmiş gotik binalarda görülmeye değer.
Peterhof Saray ve bahçesi çarlık döneminin park dizaynının ansiklopedisi gibi ziyaretçilerine inanılmaz bir park ziyafeti sunmaktadır. Petergof sarayının bahçesinde yürürken size eşlik eden su sesi ile kendinizi adeta Rus İmparatorluğunda bir prens , prenses , çar yada çariçe hissetmemek elde değildir.
Petergof saray Bahçesi Petro’nun İsveç’e karşı alınan Poltava savaşı zaferinin anısına 1714 yılında yapılmaya başlanmıştır.Fakat Saray bahçesi ve sarayın proje olarak büyütülmesi Strelna’da planlanan sarayın bataklık zeminden dolayı yapılamamasından kaynaklanır.Petro Fransa gezisinde gördüğü Versay’a denk bir saray ve bahçe yapmakta kararlıdır ve bu yüzden sarayın bahçesi ile bizzet ilgilenir. Bahçenin planı fıskiye çeşmelerinin yerlerini bizzat kendisi belirler.
Petergof Saray Bahçesi üst park ve alt park diye 2 ye ayrılır. Saraya karadan ulaşılan bahçe üst bahçe olarak bilinir ve giriş ücretsizdir. 15 hektarlık bir alana yayılan bu park alt bahçenin bir girizgahı gibidir ve en bilinen fıskiye Neptün Çeşmesidir.
Alt bahçe ise 100 hektardan daha büyük bir alana yayılmış görkem dolu bir bahçedir. İncelikle dizayn edilmiş muhteşem park tasarımı koleksiyonu ve bu parka hayat katan parıl parıl parlayan yaldızlı fıskiyeli çeşmeleri ile adeta cennetten bir köşedir Petergof Bahçesi.
Petergof’un fiskiye çeşmelerini diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biride hiç bir şekilde insan gücü veya makina kullanılmadan suyun fiskiyelerden yukarıya atılma sistemidir. Tepeden gelen suyun merdiven şeklinde bulunan basamaklardan bırakılarak oluşturduğu tazzikle fıskiyelerden verilmesi sayesinde bu hidrolik sistem oluşturulmuştur.Bu görsel şölen için günde ortalama 30 milyon litre su fıskiyelerden geçerek baltık denizi ile buluşur.( bu toplam 12 olimpik havuzu dolduracak su ) En enteresan olanı ise ilk baharda parkın açılış tarihinden itibaren sonbaharda ki kapanışına kadar geçen sürede 22 kilometre uzakltaki Rapşa tepelerinden gelen bu suyun şimdiye kadar hiç bitmemiş olmasıdır.
- Eğerki meteorla gelmiyorsanız ( vurucu bir başlangıç için kesinlikle tavsiye edilir.) Saraya üst bahçeyi gezerek başlamak çok daha akıllıca. Öncelikle üst bahçe bedava ve sizi yavaş yavaş çarı ziyaret edecek bir elçi hissiyatına sokuyor ve hazılıyor.
Petergof Saray Bahçesi Kutlaması - Üst bahçe her ne kadar ücretsizde olsa parka meteor’la deniz yoluyla gelmişseniz Üst bahçeyi görmek için dışarıya çıkarsanız alt bahçeye dönmek için ücret ödemek zorundasınız.
- Sarayın açılışı ve kapanışı vesilesi ile yapılan törenler tam bir görsel şölendir.
Petergof ile ilgili tüm sayfalardan Petergof ve saray bahçesindeki tğm eserlerle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
PETERGOF ile İLGİLİ TÜM SAYFALAR